Zorgbelang Zuid-Holland - Patiënten en consumenten platform

‘Door deze training sta je steviger in je schoenen!’

Twaalf leden van GENERO volgden onlangs een verkorte training "Lobbyen voor verbeteringen in zorg en welzijn". Zij waardeerden de training met gemiddeld een 8+. 'Ik heb geleerd om op een andere manier gesprekken te voeren.'

Het is `s morgens gezellig druk in de serrezaal van verpleeghuis en zorgcentrum Frankeland in Schiedam. Leden van het ouderennetwerk GENERO volgen er een incompany-training "Lobbyen voor verbeteringen in zorg en welzijn". Stuk voor stuk zijn ze gepokt en gemazeld in de belangenbehartiging en/of de gemeentepolitiek.

De dag begint met een kennisquiz: Wat is het verschil tussen lobbyen en belangenbehartiging? En hoe verdeel je bij het lobbyen je tijd over voorbereiding, uitvoering en evaluatie? Bij die vraag blijken de ervaren belangenbehartigers behoorlijk de mist in te gaan. Ze schatten in dat voorbereiding 40-55 procent van de tijd kost. 'Maar dat is veel te weinig', legt trainer Ingrid Zwartjes van Zorgbelang geduldig uit. 'Ga maar uit van 70-75 procent.'

Het belang van een goede voorbereiding wordt zichtbaar als de deelnemers zogenaamd op gesprek gaan bij de wethouder. Binnen vier minuten moeten ze zichzelf introduceren, het probleem en de gewenste situatie helder beschrijven en afsluiten met een vraag. Dat alles blijkt voor de meesten een lastige opgave te zijn. Het oefengesprek wordt dan ook als zeer leerzaam ervaren, zo blijkt aan het eind van de middag.

GENERO is een netwerk van ouderen dat gelieerd is aan Erasmus Medisch Centrum. Het streeft naar betere zorg en welzijn voor ouderen in Zuidwest-Nederland. Klik hier voor meer informatie over GENERO.

Afbeelding