Zorgbelang Zuid-Holland - Patiënten en consumenten platform

Hoe vind ik een goed verpleeghuis?

Mevrouw J. wil opgenomen worden in een verpleeghuis. Zij wil weten of ze kan kiezen waar ze wil wonen en waar ze rekening mee moet houden bij haar keuze.

Ons antwoord

Om opgenomen te worden in een verpleeghuis moet u eerst een indicatie voor de langdurige zorg (Wlz) aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). In uw aanvraag kunt u aangeven of u een voorkeur heeft voor een bepaalde zorgaanbieder. Heeft u geen voorkeur, dan hoeft u niets aan te geven. Het CIZ stelt een indicatie en met deze indicatie kunt u gaan zoeken naar een geschikte woonvoorziening.

Om tot een goede keuze te komen is het belangrijk om te weten hoe u zorgaanbieders kunt vergelijken. Hiervoor kunt u onder andere de Zorgkaart Nederland (www.zorgkaartnederland.nl) raadplegen. Ook het Zorgkantoor waar u onder valt kan u wijzen op aanbieders die voor u van toepassing zijn. Ga vooraf vooral samen met iemand kijken bij de verschillende zorgaanbieders om te zien wat er geboden wordt en of het u aanspreekt. Laat u informeren over de plaatsingsmogelijkheden als een opname aan de orde is. Maak vooraf een wensenlijst. Ook als zorg bij u aan huis nodig is kunt u vaak kiezen tussen verschillende aanbieders.

De onafhankelijke cliëntondersteuners van Zorgbelang kunnen u ondersteunen bij het zoeken naar een passende zorgaanbieder en u helpen bij de juiste invulling van de zorg die nodig is.

Afbeelding