Zorgbelang Zuid-Holland - Patiënten en consumenten platform

Dagelijks vers fruit

‘Als dat een dag niet geregeld is, kost het de gevangenis meteen geld’

Voor een gevangene is net als voor een verpleeghuisbewoner precies vastgelegd waar hij recht op heeft. Als de gevangene dat niet krijgt, is de stap naar de rechter klein. De leiding wordt gedwongen het beleid onmiddellijk te veranderen op straffe van een boete. ‘Bijvoorbeeld voor iets kleins als het dagelijkse stuk vers fruit. Als dat één dag niet in orde is, kost het de gevangenis meteen geld’, aldus de schoondochter van de heer P. Meneer P. verblijft echter niet in een gevangenis, maar in het verpleeghuis.

In het zorgleefplan van de heer P. is vastgelegd, dat de verzorging hem dagelijks vers fruit zal geven. Voor meneer P. is van het eten genieten nog een van de weinige dingen die zijn leven kwaliteit kunnen geven. Vers fruit vind hij heerlijk en past bij zijn gezonde levensstijl. Een oranje tompouce of snack op zijn tijd, zoals kroket of friet, is niets voor hem. De instelling heeft het zorgleefplan ondertekend. Maar in de praktijk gebeurt het niet. Na herhaald aandringen door de familie krijgt de heer P. nu fruit uit blik aangeboden. Hij eet het fruit uit blik wel op, maar als automatisme en kan daarvan niet zo genieten als van vers fruit. En juist het verse fruit draagt bij aan de kwaliteit van leven van meneer P.

De familie heeft hulp gevraagd bij een onafhankelijk cliëntondersteuner. Deze raadt aan een gesprek te vragen met de locatiemanager, waarin zij hen bij zal staan. In het zorgleefplan is opgenomen dat mijnheer P. dagelijks vers fruit krijgt. Hoe komt het dat het niet lukt? De cliëntondersteuner zal de familie bijstaan totdat een oplossing is gevonden waar de familie én meneer P. tevreden mee kunnen zijn en die haalbaar blijkt voor het verpleeghuis.

Afbeelding