Zorgbelang Zuid-Holland - Patiënten en consumenten platform

Betalen voor de was?

De moeder van Marya is opgenomen in een verpleeghuis. Nu heeft ze een brief ontvangen van de instelling waarin staat dat ze een vergoeding moet gaan betalen voor het wassen van lakens en handdoeken. Ze wil weten of dit terecht is.

Ons antwoord

Verblijft u in een Wlz-instelling (bijvoorbeeld een verpleeghuis), dan is het verstrekken van bedlinnen, handdoeken en dergelijke onderdeel van het verblijf.

Bij sommige instellingen mag u kiezen tussen het gebruik van het gratis linnenpakket van de instelling of het gebruik van eigen linnengoed. De instelling kan aan het gebruik van eigen linnengoed voorwaarden verbinden, zoals het zelf moeten zorgen voor voldoende schoon linnengoed, of het eigen linnengoed (tegen betaling) laten wassen door de instelling.

Het wassen en stomen van de eigen kleding betaalt u zelf. Alleen als de kleding vanwege een aandoening vaker verschoond moet worden dan gebruikelijk, of als de kleding door de instelling is verstrekt, zijn de extra waskosten voor de instelling.

De instelling moet er voor zorgen dat u de mogelijkheid heeft uw kleding te wassen of te laten wassen. Hierbij hoort ook het strijken en vouwen. Het opruimen en verzamelen van de was doet de instelling als u dat zelf niet kan.

Er is een uitzondering: woonde u al vóór 1 januari 2009 in een ‘verzorgingshuis’, dan heeft u recht op het wassen van het ondergoed en de bovenkleding, zoals vóór 1 januari 2009 het geval was. Mocht uw situatie veranderen (u heeft bijvoorbeeld meer zorg nodig), dan wordt uw situatie opnieuw beoordeeld en kan het gebeuren dat u net als de verpleeghuisbewoners zelf waskosten moet betalen.

Afbeelding