Zorgbelang Zuid-Holland - Patiënten en consumenten platform

Zorgoptimalisatie

Gezonde zorg, Gezonde regio gebruikt dezelfde werkwijze als epidemiologen bij zorgoptimalisatie. Epidemiologen volgen patiënten gedurende langere tijd. Zij gebruiken en combineren data uit verschillende zorgsystemen, van verschillende zorgprofessionals. Op basis van bestaande systemen en met behulp van bestaande technieken maken we coherente patiëntendossiers. Deze dossiers vormen de basis voor zorgoptimalisatie.

Vervolgens wil Gezonde zorg, Gezonde regio de regie teruggeven aan de patiënt. Zij gebruikt het Chronic Care model hiervoor als basis. Mensen met een chronische ziekte krijgen meer regie, wat veelal leidt tot de benodigde gedragsverandering. Het programma richt daarvoor de structuur in volgens het model Accountable Care Organisatie Dutch Style

Principes Accountable Care Organisatie Dutch Style

  • Accountability: de regie om te sturen op gezondheidsuitkomsten wordt teruggegeven aan de patiënt en de zorgprofessional.
  • Performance Measurement: patiënten en zorgprofessionals moeten toegang hebben tot relevante en begrijpelijke informatie waar de patiënt op kan sturen.
  • Payment Reform: de financiering van zorg moet een hogere kwaliteit en verbetering van de doelmatigheid van zorg stimuleren.

Dutch Style betekent de vertaling van bovenstaande principes zoveel mogelijk passend binnen de Nederlandse wet- en regelgeving.

Afbeelding