Zorgbelang Zuid-Holland - Patiënten en consumenten platform

Vragen over de zorgverzekeraar

Ik wil van zorgverzekeraar veranderen. Kan dat?

U kunt eenmaal per jaar van zorgverzekeraar veranderen. U zegt dan je bestaande verzekering op voor 1 januari. Zorg er wel voor dat je vóór 1 februari daaropvolgend een nieuwe verzekering hebt afgesloten. Deze geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. Daarmee voorkomt u een boete. Stapt u voor een aanvullende verzekering over naar een andere verzekeraar, dan moet u misschien een medische verklaring invullen. Houd er rekening mee dat de verwerking daarvan extra tijd kost. Besef ook dat er voor aanvullende verzekeringen geen acceptatieplicht voor verzekeraars bestaat. Vraag daarom de nieuwe aanvullende verzekering ruim voor 1 januari aan. En zeg je oude verzekering niet te snel op.

 

Waar moet ik opletten bij veranderen van zorgverzekering?

Via meerdere websites is het mogelijk om zorgverzekeraars te vergelijken. Via een keuzemenu kun je aangeven wat je al dan niet verzekerd wil hebben. Daarop volgt een overzicht van zorgverzekeraars. De kosten voor de basisverzekering en eventueel gewenste aanvullende verzekeringen worden per verzekering vermeld.

Waar je ook op kunt letten bij het kiezen van een zorgverzekeraar zijn de volgende zaken:

  • Is het mogelijk om via een collectiviteit (werk, studie, vereniging) in aanmerking te  komen voor een zogeheten collectiviteitskorting?
  • Hoe is de kwaliteit van de zorgverzekering ten aanzien van service, telefonische bereikbaarheid, de tijd waarbinnen declaraties worden afgehandeld en de afhandeling van klachten?

Er zijn diverse websites waar u zorgpolissen vergelijken en wordt ook aandacht besteed aan de kwaliteitsaspecten.

Afbeelding