Zorgbelang Zuid-Holland - Patiënten en consumenten platform

Wij willen zo lang mogelijk bij elkaar blijven

Meneer A.  heeft een vrouw die veel zorg nodig heeft. Hij wil haar zo lang mogelijk thuis laten wonen. Zij hebben samen veel meegemaakt in hun leven en hebben met elkaar afgesproken dat ze tot het einde voor elkaar zullen zorgen. Hij heeft gesproken met de zorgaanbieder en die adviseert opname in een verpleeghuis. Dit is een zware teleurstelling voor hem. Meneer heeft gehoord dat er naast opname in een verpleeghuis meer te kiezen is. Hij vraagt zich af wat er mogelijk is en wat past in hun situatie.

Er zijn meerdere vormen voor zorg in de thuissituatie, ook als intensieve en langdurige zorg nodig is. Als u een indicatie heeft van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) kunt u samen met een zorgaanbieder naar de juiste invulling zoeken voor zorg in een instelling óf thuis.

Er zijn een aantal mogelijkheden om de zorg thuis te regelen. U kunt kiezen voor een Volledig Pakket Thuis (VPT) waarbij één zorgaanbieder de zorg bij u thuis levert, voor een Modulair Pakket Thuis (MPT) waarin u kunt kiezen voor meerdere zorgaanbieders en voor een PGB (persoonsgebonden budget) waarbij u geld krijgt om zelf de zorg te regelen.

De keuze tussen één van deze vormen is niet eenvoudig. Om uit te zoeken wat het beste bij uw situatie past kunt u een beroep doen op cliëntondersteuning. Deze kan met u meedenken en ook overleggen met zorgaanbieders om te komen tot een invulling die aansluit bij uw wensen en mogelijkheden.

 

Afbeelding