Zorgbelang Zuid-Holland - Patiënten en consumenten platform

Waar is de eigen regie?

April 2017

Veronica is een 55-jarige vrouw. Ze heeft een spierziekte, waardoor ze steeds hulpbehoevender wordt. Ze woont sinds kort in een verpleeghuis, maar voelt zich hier niet gelukkig. Ze wil nog van alles ondernemen, maar voelt zich betutteld. Ze krijgt bijvoorbeeld te horen dat ze wel erg vaak naar buiten wil in haar rolstoel. Veronica moet dan worden geholpen met het aan- en uitdoen van haar jas en het personeel vindt dat dat te veel tijd kost. Verder moet ze ’s avonds voor 22 uur op bed liggen, terwijl ze een echt avondmens is. Ook willen ze haar luiers laten dragen, omdat het teveel tijd kost om haar steeds naar de toilet te helpen. Veronica vindt dit afschuwelijk. Wat kan ze daar aan doen?

Zorgbelang antwoordt

De situatie zoals Veronica beschrijft is (helaas) herkenbaar bij veel verpleeghuizen. Er is een strikt systeem met regeltjes, waarbij de organisatie en niet de bewoner centraal staat.

Het advies aan Veronica is om te vragen om een bespreking van haar zorgplan. Dit moet twee maal per jaar gebeuren. Veronica mag dan haar persoonlijke wensen ten aanzien van de zorg inbrengen. Haar wensen moeten besproken worden. De instelling zal heel goed moeten motiveren waarom ze aan bepaalde wensen niet tegemoet kunnen komen. Ook zullen ze moeten meedenken over oplossingen.  Veronica kan beroep doen op cliëntondersteuning. Een cliëntondersteuner kan samen met haar de zorgplanbespreking voorbereiden en ook meegaan naar het gesprek.

Voor cliëntondersteuning kunt u terecht bij Zorgbelang Zuid-Holland, op werkdagen bereikbaar op (088) 929 40 40. E-mail: clientondersteuning@zorgbelang-zuidholland.nl.

Afbeelding