Zorgbelang Zuid-Holland - Patiënten en consumenten platform

Mag de huisarts dit aan mijn dochter vertellen?

Juni 2015

Mevrouw Mulder is aardig op leeftijd, maar toch nog heel zelfstandig. De laatste tijd is ze wel erg moe. Ze is hierover bij de huisarts gaan praten. Deze heeft bloedonderzoek laten doen. Het bleek dat mevrouw lichte bloedarmoede had. Hiervoor kreeg ze staaltabletten. Verder was er gelukkig niets ernstigs aan de hand.

Buiten haar medeweten om heeft haar dochter naar de huisarts gebeld om naar de gezondheid van haar moeder te informeren. De huisarts heeft haar dochter verteld over de resultaten van het onderzoek. Mevrouw Mulder vindt dit vervelend. Ze is niet zo vertrouwelijk met haar dochter en bepaalt graag zelf wat ze wel of niet over haar gezondheid aan haar vertelt. Ze wil weten of de huisarts zonder haar toestemming informatie over haar gezondheidstoestand mag geven.

Zorgbelang antwoordt

Elke hulpverlener heeft een geheimhoudingsplicht. Dit is bij wet vastgelegd. De hulpverlener is verplicht tot geheimhouding van alle gegevens die hem door de patiënt zijn toevertrouwd. De geheimhoudingplicht geldt ten opzichte van werkgever, vrienden en familie, maar ook ten opzicht van partner en kinderen. In de situatie van mevrouw Mulder had de huisarts de informatie aan haar dochter moeten weigeren, of eerst bij mevrouw toestemming moeten vragen om met haar dochter over haar gezondheidstoestand te praten.

Afbeelding