Zorgbelang Zuid-Holland - Patiënten en consumenten platform

Bijbetalen voor vervoer naar dagbesteding

juni 2014

Mevrouw Wouters gaat al jaren naar dagbesteding in een gemeente8 kilometerverderop. De dagbesteding sluit goed aan bij de problemen die ze heeft als gevolg van een beroerte die ze heeft gehad. Nu heeft de zorgaanbieder bepaald dat ze naar dagbesteding in haar eigen gemeente moet. Ze is daar een paar keer geweest en vindt het helemaal niets. Ze wil weer terug naar de oude dagbesteding. Dat kan, maar dan moet ze wel gaan bij betalen voor het vervoer. Mag de zorgaanbieder dit zo aanpakken?

Zorgbelang antwoordt

Het probleem waar mevrouw Wouters tegen aanloopt heeft alles te maken met bezuinigingen. Zorgaanbieders krijgen minder geld voor het vervoer en zoeken naar oplossingen hiervoor. Eén hiervan is om mensen naar dagbesteding dichterbij huis te laten gaan.

De zorgaanbieder heeft de wettelijke plicht om de klant – zonder bijbetaling - passende dagbesteding en vervoer te bieden. De zorgaanbieder kan wel van de klant verlangen dat hij dagbesteding dichterbij huis afneemt, als deze dagbesteding aansluit bij zijn zorgvraag. Als de klant naar dagbesteding verder weg wil, kan dit. Maar dat kan betekenen dat hij de meerkosten voor het vervoer zelf betaalt.

In het geval van mevrouw Wouters is de kernvraag: ‘Is de dagbesteding in haar woonplaats voor haar passende dagbesteding?’ Als dat het geval is, mag de zorgaanbieder van haar verlangen dat ze de meerkosten voor het vervoer zelf betaalt, als ze toch naar de dagbesteding verderop wil.Als de geboden dagbesteding niet aansluit op haar zorgvraag, zal de zorgaanbieder met haar naar een oplossing moeten zoeken zodat zij zonder meerkosten naar de dagbesteding in de buurgemeente kan gaan.

Afbeelding