Zorgbelang Zuid-Holland - Patiënten en consumenten platform

Bijbetalen of vervuilen?

September 2016

De moeder van Anna woont sinds kort in een verpleeghuis. Ze heeft wel eens ongelukjes, waardoor de urine niet in de pot, maar daar naast belandt. Dit geeft vieze luchtjes en vuile plekken. En dan wordt haar kamer maar 20 minuten in de week schoon gemaakt. Anna vindt dit te weinig en spreekt de instelling hierop aan. Ze kan kiezen: de boel laten vervuilen, zelf mee helpen of bijbetalen voor extra hulp. Anna zou graag zelf mee helpen, maar kan dit niet vanwege eigen gezondheidsproblemen. Ze kiest daarom voor bijbetalen. Maar het zit haar niet lekker. Haar vraag: staat de instelling in haar recht door het schoonmaken zo te regelen?

Zorgbelang antwoordt

Volgens de richtlijnen van Zorginstituut Nederland geldt het volgende: ‘Bij verblijf in een instelling zorgt de instelling van het schoonhouden van de woonruimte van de bewoner. De instelling mag de bewoner, die daartoe in staat is, vragen om mee te helpen, maar mag dit niet verplicht stellen.’

Deze vage omschrijving laat veel ruimte aan de instelling om hier invulling aan te geven. Het is ook de bedoeling dat ze in samenspraak met de bewoner en/of zijn mantelzorgers komt tot een passende invulling hiervan.

In deze situatie, waar geregeld ongelukjes zijn, mag je verwachten dat de instelling meer schoonmaakhulp biedt dan 20 min per week. Het is niet terecht om te verwachten dat de bewoner bij betaalt voor de extra schoonmaakbeurten.

Wat kan Anna doen: ze kan het aankaarten bij de cliëntenraad, die hierover met de bestuurder in gesprek kan gaan. Cliëntondersteuners kunnen haar helpen – als er geen goede oplossing komt - bij het aankaarten van het probleem bij instanties als het zorgkantoor, Zorgverzekeraars Nederland of de Inspectie.

Afbeelding