Zorgbelang Zuid-Holland - Patiënten en consumenten platform

Weet u wat u slikt 2017

Na het succesvolle project in Feijenoord, heeft Zorgbelang ‘Weet u wat u slikt’ nu ook in twee andere stadsgebieden van Rotterdam Delfshaven en Charlois bijna afgerond. In twee stadsgebieden worden in totaal ruim 505 deelnemers getraind in het zorgvuldig gebruik van geneesmiddelen.

Het goed gebruiken van geneesmiddelen is hét probleem in de behandeling van ziekten. Of anders gezegd: veel mensen zouden zich veel gezonder kunnen voelen wanneer ze weten wat zij slikken aan medicatie, hoe zij hun geneesmiddelen gebruiken en wat zij moeten doen wanneer zij bijwerkingen ervaren. Dat geldt voor iedereen, ook bij hoger opgeleiden is nog veel terrein te winnen.

Weet u wat u slikt 2017

Het is wel zo dat zorgvuldig geneesmiddelgebruik een stuk lastiger is wanneer je de Nederlandse taal niet beheerst of van huis uit met andere gebruiken bent opgegroeid in het behandelen van ziekten en symptomen van ziekten. Daar richt dit project zich op: het vergroten van kennis en geneesmiddelen zorgvuldig leren gebruiken.

Weet u wat u slikt 2017

De deelnemers doorlopen de cursus in een vaste cursusgroep. In de meeste groepen kennen de deelnemers elkaar al uit de wijk waar ze wonen. De vaste begeleider in de groep is een specifiek geworven taalvrijwilliger die het hele proces tijdens de cursus meemaakt. Deelnemers leren uiteraard van het programma en de cursusleiders en leren daarbij ook veel van elkaar.

Daarnaast helpt de cursus en de manier waarop die is georganiseerd om met huisartsen en apothekers uit de eigen wijk samen te werken. Zo draagt de cursus eraan bij dat er ook na afloop van de cursus geleerd blijft worden.

Op het moment van schrijven is een klein deel van de deelnemers in de laatste groepen die zijn gestart nog bezig met de taallessen, een grote meerderheid heeft de cursus afgerond of doet dat de komende weken.

De cursus wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam en gedragen door buurtbewoners die de groepen vrijwillig begeleiden (taalvrijwilligers), erkende taaldocenten, studenten geneeskunde en farmacie en lokale apothekers en huisartsen. Om dit alles te organiseren werkt Zorgbelang Zuid-Holland samen met buurtbewoners en de vereniging DSB, de Erasmus Universiteit, de Hogeschool Rotterdam, Zowel!, DOCK, Zorgimpuls, Hoedje van Papier en apothekers en huisartsen. Op de achtergrond ondersteunt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Pharmacie (KNMP) de cursus inhoudelijk.

Op 12 december wordt de cursus afgerond met een slotbijeenkomst in Delfshaven op 14 december in Charlois.

topafbeelding