Zorgbelang Zuid-Holland - Patiƫnten en consumenten platform

Vergeten regie in de dementiezorg

Stel je eens voor: je bent onderweg en stopt bij het enige restaurant dat er in de buurt te bekennen is. Om binnen te komen moet je je autosleutels inleveren. Je hebt flinke trek, het volgende restaurant is minstens een half uur rijden en je  ziet geen andere keus. Een aardige dame leidt je naar een tafel. Ze vertelt wat er op de menukaart staat. Je wilt bestellen, maar de dame zegt dat je dat zelf moet doen. Ze vertelt ook waar je moet zijn.

Van rij naar rij

Na enige tijd komt er een andere vrouw die begint de menukaart weer opnieuw met je door te nemen. Als je wilt bestellen vertelt ze dat het gerecht te duur is en dat je een goedkoper gerecht moet nemen. Je hebt dorst na het lange rijden. De dame die je binnengelaten heeft komt vragen of alles naar wens is. Je wilt drinken bij haar bestellen maar daarvoor moet je weer ergens anders zijn en in een lange rij gaan staan. Terwijl je in de rij staat wordt het eten geserveerd. Je besluit dan maar geen drinken te nemen. Je eet snel door om zo snel mogelijk weer op pad te kunnen. De dame komt je vriendelijk vertellen hoe je weer aan je autosleutels kunt komen. Daarvoor moet u eerst een lang formulier invullen, waarmee u aan moet tonen nog in staat te zijn om nog auto te rijden. Je mag pas weg als je wat gedronken hebt. Na toch maar te zijn aangesloten in de rij verlaat u boos het restaurant.

Een woud van Zorgprofessionals

In de zorg is er iets vergelijkbaars aan de hand. Door de verschillende wetten die niet goed op elkaar afgestemd zijn is de zorg niet goed op de cliënt en elkaar afgestemd. Als je de diagnose dementie krijgt dan wordt standaard je rijbewijs ingenomen. De ene professional weet niet van de ander wat die wanneer doet. Zo wordt de wijkverpleegkundige er mee geconfronteerd dat de cliënt op verzoek van de Wmo-consulent een Wlz-indicatie heeft ontvangen waardoor er te minder zorg geleverd kan worden terwijl er juist meer zorg nodig is. Dezelfde taken worden door verschillende professionals uitgevoerd.

Dagbesteding

De welzijnscoach, individueel begeleider en de casemanager ondersteunen allen de cliënt in het vinden van passende dagbesteding. Voor de individueel begeleider van de gemeente is dit lekker buiten op de zorgboerderij. De casemanager in dienst van de instelling besluit dat het goed is voor de cliënt om alvast aan het verpleeghuis te wennen. De casemanager is een vast aanspreekpunt die weet wat de cliënt nodig heeft, maar de zorg moet je zelf aanvragen. Als de mantelzorger overbelast is dan wil de casemanager snel dagbesteding kunnen inschakelen om de mantelzorger te ontlasten. De cliënt moet elke keer weer zijn verhaal vertellen om vast te stellen of de zorg wel echt nodig is. Of de cliënt weigert of het duurt minstens acht weken voordat de cliënt naar de dagbesteding kan gaan. Een crisissituatie is dan soms onvermijdelijk

Aan tafel?

Terwijl de ene zorg direct geboden kan worden, laat de andere zorg lang op zich wachten of het wordt niet toegekend. Voor een eerste levensbehoefte als  eten zijn er drie verschillende professionals die uit een ander potje worden betaald. Eén om het eten klaar te maken, een ander om de cliënt te laten eten en weer een ander als de cliënt moet worden geholpen bij het eten. Vaak wordt de familie er mee belast om regelmatig eten te brengen. En wat als degene die het eten moet klaarmaken op zich laat wachten en er geen beroep op familie kan worden gedaan? De zorg is niet op elkaar afgestemd en ook niet efficiënt.

Regie

Die cliënt heeft volgens de wet een eigen verantwoordelijkheid en heeft zelfbeschikkingsrecht. Van mensen met dementie die langzaamaan de regie over hun eigen leven kwijt raken en geen ziekte-inzicht kun je dit niet verwachten. De mantelzorger heeft geen enkele erkende positie. Er is sprake van vergeten regie.

Ontschotting Dementieketen

Op Goeree-Overflakkee is besloten om hier iets aan te doen. Zorgbelang Zuid-Holland neemt daar deel aan de Village-Deal Ontschotting Dementieketen. Alle betrokken partijen werken samen met de gemeente aan het verbeteren van de dementiezorg. Zorgbelang Zuid-Holland heeft een onderzoek uitgevoerd bij cliënten, mantelzorgers en professionals. De rapportage van het onderzoek geeft een beeld van hoe de verschillende wetgeving waar mensen met dementie mee te maken hebben hun uitwerking hebben op de dementiezorg en wat voor de cliënt en de mantelzorger belangrijk is.

De rapportage kunt u opvragen bij Ingrid Lips, projectleider Zorgbelang Zuid-Holland.

ilips@zorgbelang-zuidholland.nl of 06 – 29 04 82 15

topafbeelding