Zorgbelang Zuid-Holland - Patiënten en consumenten platform

Succesvol project taal, medicijnen en gezondheid start in Charlois en Delfshaven

In september start het project ‘Weet u wat u slikt?’ in de Rotterdamse wijken Charlois en Delfshaven.  Dit project is een combinatie van taalles en medicatievoorlichting aan laaggeletterden. Hiermee wordt er grootschalig een koppeling tussen taal en gezondheid gemaakt. Projectleider Leyla Köseoglu Banning kijkt uit naar de cursus: “Ik vind het belangrijk dat een grote en diverse groep laaggeletterden mee kan doen.”

Met dit project wordt de taalvaardigheid van wijkbewoners verbeterd en wordt tegelijkertijd juist geneesmiddelengebruik bevorderd. Vele voorbeelden van verkeerd taal- en medicijngebruik worden tijdens de cursus besproken. Door de taalcursus breiden deelnemers hun woordenschat uit en kunnen zo beter met hun huisarts of apotheker praten over medicijnen en behandeling.

Charlois

Tot het einde van het jaar kunnen 200 bewoners van Charlois de cursus volgen. Via de welzijnsorganisatie DOCK Charlois en vereniging DSB kunnen deelnemers zich hiervoor aanmelden. De cursussen worden gegeven op verschillende locaties, waaronder Huis van de Wijk “Het Middelpunt”, LALELI Moskee, Vereniging VERSAAR en Educatief Centrum Pendrecht. Op verzoek kan er ook op andere plekken aan groepen deelnemers een cursus worden aangeboden.

Delfshaven

In Delfshaven kunnen 305 bewoners dit jaar de cursus volgen. Via de welzijnsorganisatie Zowel! en vereniging DSB kunnen deelnemers zich hiervoor aanmelden. De cursussen worden gegeven op verschillende locaties, waaronder Pier80 en Post West. Op verzoek kan er ook op andere plekken aan groepen deelnemers een cursus worden aangeboden

Samenwerking

Zorgbelang Zuid-Holland werkt samen met Stichting Hoedje van Papier, vereniging DSB en ZorgImpuls. Verder wordt er in Charlois samengewerkt met Hogeschool Rotterdam, DOCK Charlois, Service Apotheek Pendrecht en Gezondheidscentrum Zuiderkroon, in Delfshaven met Erasmus MC, Zowel!, Stichting Azagua, Benu Apotheek Aelbrechtskade en Gezondheidscentrum Sanitas Mathenessrlaan. Het KNMP ondersteunt het project.

Gemeente Rotterdam

‘Weet u wat u slikt?’ wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam. Het taalproject was in 2016 zeer succesvol in Feijenoord. Daar hebben in korte tijd ruim 170 deelnemers flinke stappen gezet. Reden voor de gemeente om ook de uitvoering in Charlois en Delfshaven met subsidie te ondersteunen.

topafbeelding