Zorgbelang Zuid-Holland - Patiënten en consumenten platform

Het sprekende medicijnetiket.

Zorgbelang Zuid-Holland doet mee aan het project Vanzelfsprekend. De kern van het landelijke project Vanzelfsprekend is dat laaggeletterde mensen zelf een oplossing bedenken voor een door hen zelf ervaren probleem.

Zorgbelang Zuid-Holland zocht samen met laaggeletterde vrouwen in Rotterdam naar oplossingen voor onduidelijke medicijnetiketten.  Wat betekent het bijvoorbeeld als er op het etiket staat dat je een medicijn 3 keer per dag in moet nemen? “Om de hoeveel uur is dat dan?” En de tablet samen met het eten innemen? “Eerst de tablet innemen en dan een hapje eten?”

De oplossing die de vrouwen hebben bedacht is een sprekend medicijnetiket: een medicijnetiket met plaatjes en een mondelinge toelichting door de apotheek, zodat duidelijk is waarvoor, hoe en wanneer het geneesmiddel gebruikt dient te worden.

In heel Nederland verzamelt Vanzelfsprekend oplossingen voor de problemen waar laaggeletterde mensen tegenaan lopen. In de loop van december worden alle oplossingen gepresenteerd, en kunt u uw stem uitbrengen op de meest aansprekende oplossing. We houden u op de hoogte via onze website en sociale media!

topafbeelding