Zorgbelang Zuid-Holland - Patiënten en consumenten platform

HagaZiekenhuis verbetert met Zorgbelang patiëntenzorg

HagaZiekenhuis schakelt Zorgbelang Zuid-Holland in om de kwaliteit van patiëntenzorg verder te verbeteren. Beide organisaties tekenden hiervoor een raamovereenkomst. Onafhankelijke adviseurs van dit patiënten- en consumentenplatform geven advies en zullen spiegelgesprekken gaan leiden met patiënten. Onder meer voor het Hartcentrum.

Het HagaZiekenhuis heeft voor Zorgbelang gekozen vanwege de deskundigheid en de onafhankelijke positie in de relatie tussen patiënt en ziekenhuis. Bovendien wordt de cliëntenadviesraad van het ziekenhuis nauw betrokken bij de samenwerking.

Robert Boersma, directeur Zorgbelang Zuid-Holland: ‘Wij zijn erg blij dat het HagaZiekenhuis deze stapt zet. Op deze manier kunnen we echt samenwerken om vanuit de ervaringen van patiënten de zorg nog beter te maken. Ik waardeer de open en transparante manier waarop Het HagaZiekenhuis hiermee inzet op kwaliteitsverbetering.  Het HagaZiekenhuis geeft daarmee een voorbeeld waarvan ik hoop dat veel andere zorginstellingen dat gaan volgen.’

Directievoorzitter Marjolein Tasche van het HagaZiekenhuis zegt hierover: ‘Wij vinden het belangrijk om voortdurend te werken aan de kwaliteit van de patiëntenzorg. Via enquêtes vragen we onze patiënten ook naar hun ervaringen. Nu we met Zorgbelang gaan samenwerken verwacht ik dat we nog betere informatie zullen krijgen over de ervaren zorg, bijvoorbeeld met het voeren van spiegelgesprekken.’

In een spiegelgesprek luisteren medewerkers van het ziekenhuis naar een gesprek tussen een patiënt en een  onafhankelijk interviewer. De zorgverleners kunnen daarmee inzicht krijgen in het eigen handelen en dat van bijvoorbeeld de afdeling waar zij werken. Met dat inzicht kan de individuele medewerker zich verbeteren, maar kunnen ook werkprocessen worden verbeterd. ‘Dat is de winst die wij met Zorgbelang willen bereiken’, aldus Marjolein Tasche.

HagaZiekenhuis verbetert met Zorgbelang patiëntenzorg

Op de foto van links naar rechts:  

  • Edith Bense (sectormanager Hartcentrum)
  • Robert Boersma (directeur Zorgbelang Zuid-Holland) 
  • Marjolein tasche (directievoorzitter HagaZiekenhuis)
  • Frank Remmerswaal (manager Kwaliteit HagaZiekenhuis)
  • Tineke van Werven (adviseur Zorgbelang Zuid-Holland)
topafbeelding