Zorgbelang Zuid-Holland - Patiënten en consumenten platform

Groot taal- en diabetesproject van start in Rotterdam: Mijn diabetes, mijn zorg

Het project “Mijn diabetes, mijn zorg” is met groot enthousiasme van start gegaan in zes verschillende wijken van Rotterdam. In dit project zijn er cursussen waarin een koppeling tussen taal en gezondheid wordt gemaakt. Ook de combinatie met een gezonde leefstijl vormt een essentieel onderdeel.

Vooruitblik

Projectleider Leyla Köseoglu-Banning kijkt uit naar de cursus: “Ik vind het belangrijk dat een grote en diverse groep laaggeletterden mee kan doen. Door mee te doen werken ze aan verbetering van taal- en gezondheidsvaardigheden gericht op voorkomen en verbeteren van Diabetes. Aan het eind van de cursus krijgen de deelnemers een certificaat uitgereikt.”

Het project

‘Mijn diabetes, mijn zorg’ start deze maand in de Rotterdamse wijken Charlois, Feijenoord, Centrum, Kralingen-Crooswijk, Noord en Delfshaven. Met dit project worden de taal- en gezondheidsvaardigheden van wijkbewoners verbeterd en tegelijkertijd een gezonde leefstijl bevorderd. Vele voorbeelden van gezonde voeding en vormen van beweging worden tijdens de cursus besproken. Door de taalcursus breiden deelnemers hun woordenschat uit en kunnen zo beter met hun hun huisarts, praktijk-ondersteuner, diëtist en/of internist praten over behandeling.

Begeleiding door vrijwilligers en professionals

De deelnemers volgen 11 bijeenkomsten om het beoogde doel te bereiken. Tot het eind van het jaar zullen 450 Rotterdammers deelnemen. De cursus wordt ondersteund door buurtbewoners die de groepen vrijwillig begeleiden (taalvrijwilligers), erkende taaldocenten, studenten geneeskunde, diëtisten en fysiotherapeuten en andere bewegingsdeskundigen.

Beperken van risico’s bij Diabetes

Beter omgaan met diabetes vermindert de risico’s maar is een stuk lastiger wanneer je de Nederlandse taal niet voldoende beheerst en je gezondheidsvaardigheden niet hebt ontwikkeld. Dit project richt zich op het vergroten van kennis en bevorderen van vaardigheden van Rotterdammers om zo beter om te gaan met hun ziekte. Daarnaast helpt de cursus bij het verminderen van risico’s op het ontstaan van diabetes type 2. Daarbij wordt samen gewerkt met een diëtist en bewegingsdeskundigen uit de eigen wijk.

Samenwerkende partners

‘Mijn diabetes, mijn zorg’ is een initiatief van Zorgbelang Zuid-Holland in samenwerking met Hoedje van Papier, Vereniging DSB, DOCK, SOL en Erasmus MC. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam nadat eerder goede ervaringen zijn opgedaan met ruim 700 deelnemers in Feijenoord, Charlois en Delfshaven.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u terecht bij Leyla Köseoglu-Banning, projectleider bij Zorgbelang Zuid-Holland, tel (088) 929 40 61 / (06)  29 04 82 20 of e-mail: lkoseoglu@zorgbelang-zuidholland.nl

Groot taal- en diabetesproject van start in Rotterdam: Mijn diabetes, mijn zorg
topafbeelding